Gazonul creează un spațiu pentru relaxare, oferă un fundal pentru flori și arbuști și, mai presus de toate, este un ornament de grădină. Un covor verde tuns uniform arată frumos, dar uneori acest efect este stricat de prezența mușchiului.
Ciorchinii discreți se separă rapid și ocupă o suprafață din ce în ce mai mare din grădină, făcând foarte dificilă cultivarea unui gazon. Cum scapi de mușchiul de pe proprietatea ta?
Mușchiul vă va distruge gazonul
Mușchiul este cel mai frecvent asociat cu pădurile și comunitățile de plante sălbatice, dar uneori este întâlnit și în grădini. Preferă locurile umede și umbroase, deci dacă aveți copaci și arbuști înalți pe proprietatea dvs., prezența mușchiului este foarte probabilă.
Deși aceste plante par foarte discrete – atingând de obicei o înălțime mică, de câțiva centimetri -, ele cresc foarte repede și ocupă zone suplimentare de pe proprietate. Această expansivitate este principala problemă a mușchiului în grădină.
În peluze, mușchiul crește mare, nu numai că strică efectul vizual, dar și dăunează altor plante prin înghesuirea lor din grădină. De îndată ce observați smocuri de mușchi pe gazon, trebuie să scăpați de el cât mai curând posibil.
Scapă de mușchiul din grădina ta
Dacă lăsați mușchiul să crească, acesta va pune rapid stăpânire pe întreaga dvs. peluză. Firele de iarbă private de nutrienți și apă, precum și de spațiu liber, nu vor putea prospera.
În primul rând, asigurați-vă că condițiile de pe proprietate sunt potrivite. Mușchiului nu-i plac locurile însorite, așa că este o idee bună să vă asigurați că grădina are acces la lumină. De asemenea, nu udați solul – umiditatea excesivă favorizează creșterea mușchiului.
Este o idee bună să efectuați tratamente pentru gazon, cum ar fi verticalizarea și aerarea. Mușchiul poate fi tratat și cu substanțe chimice, dar alegeți metode mai sigure și mai ieftine decât să cheltuiți bani.
Iată cum puteți combate mușchiul
Mai există un lucru pe care mușchiul îl urăște – o reacție alcalină a solului. Aceste plante încăpățânate prosperă în medii acide, așa că trebuie să lucrați în sens invers, adică să dezacidificați solul. Există o modalitate simplă de a face acest lucru, și anume cu cretă obișnuită pe care o puteți obține de la papetărie.
Creta are un conținut ridicat de calciu, care are un efect de dezacidificare. Pur și simplu zdrobiți un pachet mic de cretă și presărați pulberea pe gazon, presărând-o în zonele cu vegetație abundentă. Odată udat, calciul va pătrunde în sol și va crea un mediu nefavorabil pentru creșterea mușchiului.