Vă întrebați ce să faceți cu căpșunile după ce au terminat de fructificat? Dacă doriți ca recolta de anul viitor să fie și mai reușită, nu trebuie să uitați să tăiați bine toate tufele. Pentru culturile de doi și trei ani, această procedură simplă produce rezultate excelente, așa că merită să vă faceți timp pentru ea. Cum să tăiați căpșunile după recoltare? Ce să faceți cu frunzele tăiate?

Tunderea căpșunilor după recoltare

Multora dintre noi le place să cultive căpșuni în grădină pentru a se bucura de fructele parfumate, înroșite, cu aroma lor captivantă. Din păcate, sezonul lor este scurt. Odată ce căpșunile au terminat de fructificat, trebuie să ne concentrăm pe îngrijirea corespunzătoare a tufelor, care va determina recolta de anul viitor. Dacă vrem ca coșurile să fie pline până la refuz cu fructe suculente în sezonul următor, nu trebuie să uităm să tăiem căpșunile după recoltare, adică să tăiem toate plantele la înălțimea potrivită.

Această procedură este esențială pentru plantele care au 2 sau 3 ani. Căpșunile tinere nu trebuie tăiate, în timp ce plantele mai în vârstă (peste 4 ani) trebuie mai degrabă eliminate complet, deoarece nu vor mai da fructe. Merită să plantați mai târziu tufe noi în locul lor. De asemenea, căpșunile cățărătoare care rodesc în mod repetat toamna nu trebuie să fie tăiate. Dacă observați pe acestea (sau pe tufele anuale) daune sau decolorări care pot indica boli, tăiați doar frunzele individuale cu modificări deranjante.

Vă întrebați ce va aduce decupaj căpșuni după recoltare? Plante tăierepentru a limita răspândirea bolilor și a dăunătorilor pe amplasament. În acest fel, reducem riscul de infestare a plantelor în anul următor, crescând șansele unei recolte reușite. Prin tundere căpșunilor, de multe ori putem renunța complet la utilizarea spray-urilor chimice, astfel încât să obținem fructe sigure și sănătoase. Această practică este, de asemenea, o ocazie excelentă de amendare a patului și de întinerire a căpșunilor, care vor da mai multe fructe în sezonul următor.

Cum să tăiați corect căpșunile?

Cel mai bun moment pentru tăierea căpșunilor este la 14 zile după ce a fost cules ultimul fruct. În funcție de condițiile meteorologice, aceasta se întâmplă de obicei la începutul lunii iulie. Deci strihanNu este o idee bună să așteptați prea mult pentru a mânca căpșuni, deoarece dacă o faceți prea târziu puteți deteriora bobocii de flori pe care căpșunile îi vor forma anul viitor.

Ce ar trebui să folosim pentru a tăia tufele? Foarfecele de grădină, foarfecele de tăiat sau foarfecele ascuțit obișnuit vor fi suficiente. Unii grădinari folosesc o mașină de tuns iarba în acest scop, dar există riscul ca unii arbuști, de ex. cele care cresc pe terenuri ușor înălțate, să le deterioreze accidental. Este mai sigur să se utilizeze unelte manuale cu ajutorul cărora se poate realiza o tăiere precisă.

Mai jos vă explicăm cum să tăiați corect căpșunile:

  • Tăiați toate tufele de căpșuni la o înălțime de 3-7 cm deasupra solului;
  • Bobocii de frunze mici și tulpinile tinere scurte trebuie să rămână pe plante;
  • În același timp, îndepărtați tulpinile de căpșuni sau așa-numitele „bărbi” care slăbesc plantele;
  • Tăiați frunzele, tulpinile și orice resturi de plante și greblați-le cu grijă din pat.

Odată ce căpșunile au fost tăiate, acestea pot fi pulverizate cu un fungicid natural. Un îngrășământ pe bază de ceapă sau de usturoi pe care îl faceți singuri funcționează bine. Vă recomandăm să nu compostați frunzele de căpșuni tăiate, deoarece acestea sunt adesea o sursă de infecție. Cel mai bine este să le aruncați în deșeurile verzi.

Articole conexe:

Tăierea murelor. Cel mai important tratament în primăvară

Tăiați frunzele căpșunilor? Este un început bun! Doar să nu faci o singură greșeală