Trandafirul – regina grădinii, una dintre cele mai frumoase și populare plante de grădină. Pentru a menține trandafirii în creștere viguroasă, merită să ne amintim un tratament cheie. Este mai bine să nu pierdeți termenul limită – acest lucru se face astfel încât planta nu numai să înflorească, ci și să devină rezistentă la boli sau condiții de creștere nefavorabile.

Trandafirul este un gen de arbuști aparținând familiei trandafirilor. Există între 140 și 260 de specii cunoscute care apar în emisfera nordică. Planta este o sursă de ulei de trandafir, care este utilizat, de exemplu, ca ingredient în parfumuri. În plus, trandafirul este o plantă medicinală. Mai presus de toate, însă, este cunoscut pentru că este o adevărată regină a grădinilor și o frumoasă decorațiune de grădină.

Pentru o creștere corespunzătoare, trandafirii au nevoie de un sol fertil, bogat în humus, bine drenat, cu un pH de 6,0-7,0. Cel mai bine este să îi plantați în două perioade – prima de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii aprilie și a doua de la sfârșitul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie. În acest fel puteți fi siguri că planta va lua bine și va atrage atenția cu flori arătoase.

Tratamente cheie pentru trandafiri în iulie. Acestea vor fi luxuriante și roditoare

În timpul verii, merită să ne amintim de o procedură importantă care face va face arbustul nu numai înflorit, ci și rezistent la diverse boli și condiții nefavorabile de creștere. Aceasta este altoirea trandafirilor prin înmugurire. Acesta este transferul mugurelui (cunoscut și sub numele de disc) al unui trandafir nobil pe un portaltoi mai rezistent sau mai tânăr.

Procedura trebuie efectuată cu atenție – dacă nu este făcută cu suficientă precizie, ochiul transplantat nu va prinde.

Cea mai bună perioadă pentru efectuarea procedurii este de la mijlocul lunii iulie până la sfârșitul lunii august. Cel mai bine se face într-o zi ușor mai răcoroasă, când precipitațiile au trecut. Dacă apare o secetă înainte de tratamentul programat, udați portaltoiul regulat și abundent.

Înmugurirea trandafirilor

De ce să altoim trandafiri? Motivul este simplu: soiurile nobile de trandafiri de grădină nu sunt de obicei foarte rezistente în climatul nostru. În plus, ele sunt pretențioase cu solul și cad adesea victime dăunătorilor și bolilor. În plus altoirea vă permite să salvați sau să întineriți trandafirii mai slabi și mai bătrâni.

Cum să procedați cu altoirea? Mai întâi trebuie să pregătiți un lăstar puternic și sănătos al soiului nobil. Curățați-l de frunze și spini. Dacă o lamă de frunză crește din mugur, îndepărtați-o, lăsând vârful tulpinii. Următorul pas: tăiați ochiul din partea centrală a lăstarului și faceți o tăietură în formă de T în capac (fragmentul de scoarță trebuie să fie neted și sănătos).

Plasați ochetul deja pregătit în tăietura rădăcinii (introduceți-l între marginile scoarței – direcția trebuie să fie în linie cu creșterea mugurelui). Important: întregul ochelar trebuie să se „ascundă” în crestătura portaltoiului și să adere la acesta. Legați ochiul cu precizie cu bandă adezivă sau folie specială pentru horticultură. După câteva săptămâni, tulpina ochiului ar trebui să devină galbenă, iar restul ar trebui să fie verde.

Dacă transplantul se face în iulie, banda sau folia trebuie îndepărtate la patru săptămâni după procedură. Când se grefează în august sau chiar septembrie, această perioadă se prelungește – banda trebuie lăsată pe loc până în primăvara următoare, deoarece noul lăstar nu va apărea până în sezonul următor.

Articole conexe:

Trandafirii din grădina dvs. vor fi invidiați de toți vecinii. Trebuie doar să folosiți acest balsam

Presărați sub tufa de trandafiri. Acesta va înflori toată vara