Cum se toarna placa de beton. Pasi de urmat si sfaturi pentru o lucrare rezistenta in timp

Cum se toarna placa de beton. Pasi de urmat si sfaturi pentru o lucrare rezistenta in timp

Placa de beton este o componenta esentiala in orice proiect de executie a unei cladiri. Pentru un proiect reusit, este necesar sa folosesti materiale de calitate si sa stii care sunt etapele de care trebuie sa le urmezi.

Pregatirea proiectului

Inainte sa incepi lucrarea propriu-zisa, trebuie sa iti faci un plan concret. Acesta presupune:

 • stabilirea dimensiunilor si calcularea cantitatii necesare de beton;
 • stabilirea traseelor pentru instalatii sanitare;
 • o lista cu toate materialele si uneltele necesare si stabilirea bugetului necesar.

Care sunt etapele turnarii unei placi de beton

Pardoseala de beton este turnata, in general, dupa ce ai construit fundatia casei, iar aceasta mai este cunoscuta sub denumirea cota 0.00 sau placa la nivel zero. In cazul locuintelor cu mai multe etaje se va turna si o placa peste fiecare nivel al constructiei. In continuare vei afla care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in fiecare situatie.
Placa de beton la nivel zero
Materiale necesare:

 • pietris aproximativ 20 cm;
 • membrana cu crampoane;
 • placi de polistiren extrudat;
 • plasa sudata pentru armarea placii de beton;
 • distantieri;
 • sarma pentru legarea armaturii;
 • mistrie pentru nivelare;
 • vibrator pentru beton.

Pasul 1. Umpluturile se incep imediat dupa decofrarea elevatiei. Pentru o buna compactare, umpluturile se fac in straturi nu mai groase de 25 cm. Dupa asternerea fiecarui strat, trebuie sa il compactezi cat mai bine. Compactarea previne aparitia golurilor sub placa de beton.
Pasul 2. Dupa ce ai compactat pamantul, toarna un strat de pietris gros, de aproximativ 20 centimetri.
Pasul 3. Acopera stratul de pietris cu o membrana cu crampoane (care are rol hidroizolant) si cu placi de polistiren extrudat (cu rol termoizolant), groase de 5 centimetri.
Pasul 4. Asaza peste aceste straturi o plasa sudata, legata de centura elevatiei. Aceasta plasa sudata reprezinta armatura placii de beton. Lasa o distanta intre stratul de polistiren si plasa sudata, astfel incat betonul pe care il vei turna sa ajunga si sub plasa.
Pasul 5. In cazul in care vrei sa montezi in sapa tevile sanitare, acesta este momentul in care trebuie sa lasi libere traseele pentru aceste tevi. Mai multe informatii despre turnarea sapei gasesti in acest articol.
Pasul 6. Acum este momentul in care poti sa torni betonul. Betonul trebuie turnat de la o inaltime maxima de 60 de centimetri si in niciun caz nu trebuie aruncat cu lopata deoarece, in unele locuri, betonul isi va pierde omogenitatea.
Pasul 7. Urmeaza vibrarea betonului, care trebuie facuta inainte de intrarea in priza a betonului. Vibrarea mareste gradul de compactare a betonului, fiind un proces de mare ajutor pentru distribuirea betonului in locurile mai greu accesibile. Durata vibrarii este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde. Vei sti ca vibrarea este finalizata atunci cand suprafata betonului este uniforma, usor lucioasa si nu mai apar bule de aer la suprafata.
Pasul 8. Placa de beton trebuie apoi udata in mod constant, timp de trei pana la sapte zile, ca sa previi aparitia fisurilor in timpul uscarii.
Placa de beton intermediara
Materiale necesare:

 • cofraje metalice sau din cherestea;
 • grinzi de lemn;
 • popi metalici;
 • placi cofrante;
 • folie de plastic;
 • plasa sudata pentru armatura;
 • distantieri;
 • sarma pentru legarea armaturii;
 • mistrie pentru nivelare;
 • vibrator pentru beton.

Pasul 1. Stabileste care va fi nivelul tavanului cu ajutorul unui furtun de nivel sau cu o nivela cu cap laser rotativ. Ia in calcul pozitionarea si dimensiunea balcoanelor.
Pasul 2. Urmeaza cofrarea cu cofraje metalice sau din cherestea. Cofrajele metalice sunt, de obicei, modulate pe dimensiuni fixe, asa ca va trebui sa completezi si cu cofraje de lemn, in functie de suprafata tavanului.
Pasul 3. Asaza grinzile din lemn pe cant si fixeaza-le cu popi metalici sau din lemn, asezati din metru in metru, pe lungimea grinzilor.
Pasul 4. Asaza apoi placile cofrante, care vor intra in contact cu betonul. Poti aseza deasupra o folie, ca sa impiedici scurgerea apei din beton.
Pasul 5. Poti trece apoi la realizarea cofrajelor exterioare si interioare pentru centuri si grinzi.
Pasul 6. Urmatorul pas este armarea grinzilor si centurilor cu bare independente. In cazul in care montezi tevi sanitare, ar trebui sa lasi libere cateva trasee, asa cum am mentionat anterior.
Pasul 7. Urmeaza turnarea si vibrarea betonului, care trebuie realizate respectand indicatiile mentionate mai sus, la turnarea cotei 0.00.
Pasul 8. In cazul placilor intermediare de beton, decofrarea poate fi facuta dupa cel putin 21 de zile sau la atingerea a 75% din clasa betonului, insa poti continua realizarea zidariei de la etaj.
Pasul 9. Placa de beton trebuie apoi udata in mod constant, timp de trei pana la sapte zile, ca sa previi aparitia fisurilor in timpul uscarii.

Sfaturi practice pentru turnarea unei placi de beton rezistente in timp

Ca sa realizezi o placa de beton rezistenta, ia in calcul urmatoarele aspecte tehnice:
Tipul armaturii
Cele mai folosite tipuri de armaturi pentru placile de beton sunt plasele sudate. Acestea mai poarta denumirea de STNB (sarma trasa neteda pentru beton) si STPB (sarma trasa profilata pentru beton). STPB prezinta striatii, in timp de STNB este, dupa cum arata numele, neteda.
Rezistenta acestei plase este de 52 (PC52), iar diametrul barelor poate sa varieze intre 4 si 10 milimetri. Ochiurile patrate au lungimea si latimea de 10 centimetri.
Armatura trebuie dispusa pe doua sau mai multe randuri. De exemplu, primul rand trebuie realizat din bare PC52, de 8 sau 10 milimetri, dispuse la o distanta care va stabilita in urma calculelor proiectantului, astfel incat sa se formeze ochiuri. Urmeaza cel de-al doilea rand, realizat din plasa sudata cu ochiuri de 10 centimetri. Leaga armatura de grinzi si centuri cu ajutorul unor calareti.
Tipul de beton folosit
Betonul este un amestec omogen alcatuit din ciment, agregate (nisip si sorturi), apa si aditivi. Pentru obtinerea unui beton de calitate este necesara verificarea calitatii materialelor utilizate, in
special a agregatelor, prin aprovizionarea dintr-o sursa certificata, de incredere. Materia prima
cea mai importanta este cimentul, material pulverulent, care in contact cu apa se transforma intr-o pasta lianta care acopera suprafata agregatelor legandu-le intre ele.
Alegerea unui tipului de ciment se face in functie de rezistenta la compresiune initială „R” (la 2
zile), rezistenta la compresiune finala (la 28 de zile), precum si de aptitudinea acestuia de a
asigura durabilitatea constructiei respective, in conformitate cu normativele in vigoare.
Spre exemplu, unul din tipurile de ciment saci are codificarea CEM II A-LL 42,5 R, acest tip fiind
recomandat pentru prepararea betoanelor expuse la inghet-dezghet – una din agresiunile care
dau cele mai mari batai de cap constructorilor.
Citeste Ghid complet pentru prepararea betonului. Retete de beton si sfaturi practice ca sa afli mai multe informatii despre cum poti sa prepari cantitatea necesara de beton
Distantierele
Foloseste distantieri pentru stratul inferior al armaturii. Acestia trebuie sa aiba rezistenta si rigiditatea necesare pentru a prelua greutatea betonului si a armaturii sau a traficului ulterior. Innadirea barelor de armatura se face prin sudare sau suprapunere. Pentru placile de beton este recomandata folosirea a cel putin trei distantieri/mp.
Grosimea placii de beton
Volumul necesar de beton este calculat prin inmultirea suprafetei placii cu grosimea ei. In general, grosimea placii de beton variaza intre 14 si 16 centimetri.
Turnarea placii de beton in conditii optime
Temperatura optima pentru turnarea placii de beton este cuprinsa intre 5 si 30 de grade Celsius. Daca temperatura de afara depaseste 30 de grade Celsius, este interzisa turnarea betoanelor. Pentru a evita astfel de temperaturi se recomanda turnarea seara sau pe timpul noptii.
Totodata, temperatura optima pe timpul noptii trebuie sa se mentina intre 5 si 7 grade Celsius. Daca temperatura scade sub 5 grade Celsius, in special pe timpul iernii, trebuie sa iei masuri de protejare a betonului impotriva frigului.
Vibrarea si uscarea placii de beton
Vibrarea trebuie facuta inainte de intrarea in priza a betonului (~2 ore). Pentru placile de beton poti folosi vibrarea externa, realizata cu vibratoare electrice pentru cofraje, care se ataseaza pe exteriorul acestora. Durata vibrarii este cuprinsa intre 5 si 30 de secunde, pana cand suprafata devine lucioasa si perfect orizontala.
Timpul de uscare variaza in functie de temperatura de afara, de dozaj si de tipul de ciment folosit. Stropeste periodic betonul cu apa sau cu o solutie specializata de protectie pentru cel putin trei pana la sapte zile. Aceasta procedura previne aparitia fisurilor in perioada de intarire a betonului, in special in cazul suprafetelor expuse direct razelor solare.
Sursa foto: Shutterstock

Leave a Reply

Your email address will not be published.