Avantajele unei tencuieli mecanizate

Avantajele unei tencuieli mecanizate

Atunci când construcția casei a ajuns la stadiul tencuielii,  trebuie să știm că pentru aplicarea acestui strat de mortar cu rol protector se pot folosi două metode: tencuială manuală și tencuială mecanizată.

Tencuiala mecanizată este practic o modalitate ușoară și modernă de a proteja pereții și tavanele unei clădiri. Atunci când amenajarea casei ajunge la stadiul aplicării tencuielii, se naște firesc dilema dacă  ar fi bine să apelați la o tencuială clasică, realizată  manual de către zugrav, folosind canciocul și mistria sau puteți alege  ca variantă tencuiala mecanizata.

 Mulți dintre noi nu ne pricepem la construcții, așa că o serie de sfaturi și opinii referitoare la tencuirea casei sunt foarte utile. Înainte de a acceptă ofertă constructorilor, studiați cu atenție necesitățile dumneavoastră, analizați dacă este bine să optați pentru o tencuială clasică sau pentru tencuială mecanizată. Metodă clasică presupune o echipă cu experiență și cel puțin câteva zile de lucru susținut. Materialele folosite pentru tencuirea clasică sunt mai ieftine însă manopera este costititoare iar timpul alocat este mai mare decât în cazul tencuielii mecanizate.

 Pregătirea pereților pentru tencuit

 Dacă va decideti să aplicați tencuială mecanizată, trebuie să știți că există două feluri de astfel de tencuială, în funcție de materialul folosit.Tencuială mecanizată poate fi pe bază de ipsos sau pe bază de var-ciment. Indiferent de tipul ales, trebuie respectate o serie de reguli înainte de aplicare. 

 Suportul pe care veți aplica tencuială trebuie foarte bine curățat înainte de aplicare, trebuie să fie bine uscat și să nu fie înghețat. Particulele de praf sau murdărie vor împiedică aderența materialului iar temperatură prea scazută, de exemplu sub 5 grade poate dauna calității stratului de tencuială. Amestecul mortarului uscat cu cantitatea corect dozată de apă și aplicarea pe perete sau pe tavan a tencuielii se face cu echipamentul specializat – mașina de tencuit.  Din presiunea de aplicare și reglajul pistolului de șprițare se poate controla grosimea stratului de tencuială aplicată.

 Chiar dacă se aplică cu ajutorul unui mecanism și nu manual, amestecul pentru tencuială trebuie să fie omogen și bun calitativ. Nu faceți economie la materiale și încercați să folosiți un mix omogen care va oferi o lucrare durabilă, pereți netezi și frumoși.

 Tencuială pe bază de ipsos

 Ipsosurile (gleturile, tencuielile, chiturile pe bază de ipsos) se folosesc pentru nivelarea și apoi finisarea suprafețelor din interiorul caselor. În mod normal, nivelarea și finisarea reprezintă două operațiuni  separate. Ipsosurile au în principal  un rol estetic, fiind folosite cel mai des la modernizarea și iginenizarea aspectului locuinței, pentru netezirea și finisarea pereților. Totodată, tencuielile reprezintă un suport adecvat pentru zugrăvire sau aplicarea tapetului. Ipsosurile  pot contribui la proprietățile de izolare termică, acustică sau protecție împotriva focului.

 Produsele pe bază de ipsos își păstrează proprietățile pe toată durată de viață, unori fiind egală cu cea a clădirii. Tencuielile pe bază de ipsos nu prezintă fisuri, fiind vorba de un material stabil se usucă mult mai rapid. Acest tip de tencuială este simplu și rapid de aplicat, fiind vorba de o tencuială mecanizată. Este un material cu bune proprietăți izolatoare, care oferă un confort termic sporit clădirii. Așadar, dacă alegeți tencuială pe bază de ipsos veți avea o lucrare cu pierderi mici și cu consum redus de CO2 în procesul de aplicare, așadar prietenoasă cu mediul.Tencuiala pe bază de ipsos este ușoară,iar de multe ori se adaugă perlit, necesitând un consum redus de material, cu rezultate netede și excelent prelucrate.

 Tencuiala de ipsos este pretabilă pentru prelucrare cu mașină de tencuit pentru interioare, pentru camere ca: bucătării, băi și incăperi cu rol de depozitare, având un  nivel de umiditate mediu. În cazul încăperilor sau zonelor încadrate în grupă W3 de umiditate este obligatorie realizarea hidroizolației, iar la incăperile supuse umezelii – băi, WC-uri,  suprafața de tencuit se va amorsa. Poate fi folosită și dacă sunt sisteme de  încălzire prin pereți,  pană la o temperatură ce nu depășește 40 de grade Celsius.

 Tencuială pe bază de var-ciment

 Tencuială pe bază de var-ciment este un mortar uscat predozat care se prelucrează manual sau mecanizat, pretabilă pentru interior și exterior. Ca și compoziție, această tencuială conține  var pentru construcții, ciment, nisipuri de tencuială, diferite adaosuri. Este permeabilă la vapori,  suprafața este gata de a fi vopsită după finisare, are o  bună absorbție a vaporilor pentru reglarea nivelului de umiditate și păstrează un  climat interior confortabil.

 Tencuială var-ciment poate fi driscuită sau gratată, fiind  recomandată inclusiv pentru încăperi umede sau diferite încăperi industriale supuse umezelii. Se poate folosi  inclusiv la sisteme de încălzire prin pereți.

 Avantajele unei tencuieli mecanizate

 Față de tencuială manuală, cea mecanizată prezintă o serie de avantaje care o fac demnă de utilizat în cazul în care aveți de acoperit o suprafață considerabilă. 

 Tencuială mecanizată pe bază de var-ciment este potrivită pentru nivelarea suprafețelor cu diferențe de dimensiuni sau cu erori pe verticală sau orizontală. Se execută rapid, fără mari pierderi de material și protejează zidăria.Tencuiala pe bază de var-ciment are de obicei rol de încărcătură și necesită mai multe straturi de glet. Se poate folosi la exterior și la interior deopotrivă.

 Tencuiala mecanizată pe bază de ipsos este folosită preponderent la interior, necesită un singur strat de glet și are un rol de reglare a umidității încăperii. Aderența unei astfel de tencuieli este foarte bună și permite o aplicare ideală a zugrăvelii, lavabilei, etc. Tencuielile mecanizate se pretează pentru orice clădire rezidențială sau industrială, deoarece se obțin lucrări de calitate în timp redus cu   costuri mici. Aplicarea tencuielii mecanizate se  face de către personal calificat, cu  finisaje.

Se pontează suprafața de tencuit (pereți, uși, ferestre) cu colțari zincați de înaltă calitate; se amorsează suprafețele de beton cu beton contact; se aplică o plasă din fibră de sticlă la intersecția dintre beton și cărămidă pentu evitarea fisurilor; se aplică materialul  din mortar cu ajutorul mașinii de tencuit. Suprafața se va nivela cu dreptarul tip H, iar după îndreptare se va realiza planeitatea suprafeței tencuielii  folosind un dreptar trapezoidal.

 Tencuiala și finisajul sunt realizate dintr-un singur strat, un strat de tencuială mecanizată înlocuind 5 straturi tradiționale pentru a ajunge la același gen de  finisaj (șpriț, grund, tinci și două straturi de glet).

 Concluzii referitoare la tencuială mecanizată

 Construcția unei case presupune invariabil și tencuirea pereților. Această operațiune are un rol crucial pentru îndreptarea și nivelarea imperfecțiunilor, pentru obținerea unui suport neted și de calitate pentru zugrăveală. Nu încercați să economisiți materiale sau să achiziționați diferite feluri de mortar de slabă calitate. Rezultatul va fi unul greu de estimat, deoarece pereții tencuiți greșit vor prezenta neregularități, nu vor fi drepți iar zugrăveală riscă să se crape rapid și să dea naștere la fisuri inestetice. Atunci când decideți să optați pentru tencuială mecanizată, este de preferat să alegeți o firmă de construcții cu reputație bună. Mașinile de tencuit sunt utilaje nu tocmai ieftine, iar o mașină performantă poate însemna exact diferență dintre o tencuială de calitate sau ceva improvizat. 

 Încercați să alegeți meseriași buni, lucrători care au folosit și în trecut o mașină de tencuit. Spre deosebire de tencuială manuală, cea mecanizată se realizează în timp mult mai scurt și de accea nu veți avea, în final, o durată mare a lucrărilor de construcții. 

 Alegeți ipsos sau var-ciment de bună calitate, nu improvizați un mix de materiale de proveniențe diferite. Aceste materiale de construcții au anumiți indicatori, iar melanjul final pe bază căruia se va realiza tencuiala trebuie să fie unul omogen și ușor de folosit.

 Aceste tencuieli au în compoziția lor nisip și ciment și reprezintă un mortar de încărcătură, de aceea finisajele ulterioare sunt mai costisitoare. Se pot aplica atât pentru tencuiala la interior cât și tencuiala la exterior. Tencuielile cu mortare clasice necesită tinci și straturi de glet de finisare, pentru obținerea calității dorite. 

Dacă doriți să realizați singuri tencuiala mecanizată, asigurați-vă că știți cum să folosiți mașina de tencuit. Prin exercițiu, se va deprinde tehnica necesară, iar, în final, rezultatele muncii vor fi admirabile. O tencuială bună este fundamentală pentru pereți și tavane, iar finisajele se vor realiza mult mai ușor și vor fi calitativ excelente. În timp, tencuiala păstrează pereții casei, protejează de umezeală și factorii nocivi de mediu, așa că este o alegere minunată să optați pentru tencuiala mecanizată. Dacă tencuiala trebuie refăcută, în timp, va necesita operațiuni de curățare a pereților și va genera costuri destul de mari. Luați în considerare și suprafața care trebuie tencuită. Dacă e vorba de câțiva pereți și tavane, este o situație diferită. Dacă suprafețele sunt generoase, atunci fără îndoială tencuiala mecanizată este alegerea potrivită, care vă va oferi satisfacția unei lucrări de calitate. Finisajele ulterioare vor pune în valoare casa, pereții drepți și netezi vor permite amplasarea mobilei fără probleme iar căminul dumneavoastră va arată exact așa cum vă doriți.

sursa: finisareacasei

Leave a Reply

Your email address will not be published.